Liikkuminen ja lähiympäristö 2016-2017

Pihan parannuksia ja liikkumisen pohtimista

Syksystä 2016 vuoden 2017 loppuun Virkkulan Vihreä lippu teemana oli Liikkuminen ja lähiympäristö. Tavoitteena oli vähentää koulumatkaliikenteen päästöjä ja parantaa koulun pihaa aktiivisen liikkumiseen kannustavaksi ja virkistäväksi lasten paikaksi. Pihan kehittämiseen liittyi myös Liikkuva Virkkula hanke, johon saatiin AVI:lta rahoitusta itse kerättyjen retkeilymajatuottojen lisäksi.

Vihreä lippu projektin aikana ympäristöryhmässä pohdittiin pihan hyviä ja huonoja juttuja eri vuodenaikoina. Koko koulun näkemyksiä pihasta kerätiin hernepurkkikyselyllä Mikkelin markkinapäivänä 2016. Ympäristötiimi työsti pihatoiveista suunnitelman ja piti palavereja kaupungin kanssa.

Pihan muutosten toteuttamiseksi päätettiin kokeilla autotonta pihaa loppusyksyllä 2017. Kokeilusta saatu palaute oli pääosin positiivista. Pysäköinti ja ajoneuvoliikenne huoltoajoa lukuun ottamatta päätettiin kieltää kokonaan, jotta piha olisi turvallisempi ja kokonaan lasten käytössä. Autottomuus mahdollistaa monien pihatoiveiden toteutumisen.

Ks.  Syksyllä 2017 toteutetun autoton piha kokeilun palautekyselyn yhteenveto.

Kaikki osaavat (melkein) kävellä puujaloilla ja asfaltti kukkii

Oppilaiden ja henkilökunnan ideoiden pohjalta ja perheiden talkootyönä pihalle on saatu mm. viljelylaatikoita tuottamaan satoa ja virkistystä, liikuntaleikkeihin puujalkoja eri korkeuksille (kiitos Aadan pappa!), keppihevosesteitä ja asfaltille tervapatarinki, hyppyruutuja ja kaivonkansikukkia.

Välituntien virikkeeksi on järjestetty välkkävälinelaatikot ja niihin uusia välineitä: hyppynaruja, palloja, pienemmille ämpäreitä ja kauhoja leikkeihin. Talvellakin pihalle liikettä tuovat uudet sählymaalit, jalkapallomaalien verkot ja lumityökalut. Parkkipaikan paikalle saadaan talveksi pieni luistelukenttä. Välituntileikkien ja välkkäritoiminnan kehittäminen jatkuu.

Isompina hankintoina pihaan saatiin juuri ennen talven tuloa rekkitangot ja riipuntateline kieppeihin ja roikkumiseen. Kestävien hankintojen tekeminen on aikaa vievää puuhaa, joten suunnitellut pihan parannukset toteutuvat pikkuhiljaa. Kevään 2018 suunnitelmissa on koripallokenttä ja oleskelupatio yläpihalle.

Juhlakoivulle sata toivomusta

Lähiympäristö ja liikkuminen teemaa on toteutettu myös monenlaisina tapahtumina. Talvella luontoliikuntapäivä vei lähiladuille ja –jäälle. Keväällä on siivottu roskia koulun lähiympäristöstä. Pyöräilytaitoja kehitettiin auton vapaapäivänä taitoajoradalla. Pyöräilykauden avaukseksi vappuna liikennesääntöjä kerrattiin polkupyöräpoliisin kanssa ja kilpailtiin hitausajossa.

Suomen juhlavuoden luonnonpäivänä retkeiltiin Pilpan majalle ja Puijon torniin. 100 vuotiaan Suomen kunniaksi istutimme Virkkulan pihaan koivun, jonka juurelle multaa lapioidessa mietittiin toiveita tulevalle sadalle vuodelle. Toivomme, että juhlakoivumme yhdessä pihan muun vihreyden kanssa kasvaa ja komistuu.

Yhdessä kulkien kestävämpään tulevaisuuteen

Viisaan liikkumisen teemaan on Vihreä lippu projektin aikana perehdytty muun muassa piirtämällä kaikkien koulumatkat Paikkaoppi kartta-alustalle ja miettimällä koulumatkaliikenteen päästöjen vähentämistä. Tärkeimmiksi keinoiksi on todettu omin lihasvoimin kulkeminen, julkinen liikenne ja kimppakyydit.

Ympäristöryhmän toiveena on yhdessä kuljettujen koulumatkojen lisääntyminen. Hyviä toimintamalleja olisivat esimerkiksi koulumatkakummit isommista oppilaista ja vanhempien luotsaamat kävelevät ja pyöräilevät ”koulubussit”. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan vanhempia mukaan ilmastotalkoisiin!

Liikkuminen ja lähiympäristö projektin oppi on kiteytetty Virkkulan uusiin Vihreä lippu tapoihin, jotka täydentävät aiempia VL-tapoja.